Page content

Hoe werkt EFT

EFT is ontwikkeld door de Amerikaan Garry Craig en heeft zijn oorsprong in TFT van de Amerikaanse psychiater Callahan. EFT is een afkorting voor Emotional Freedom Techniques en richt zich dus op het loskoppelen van emotionele bagage van je huidige zijn. EFT werkt met affirmaties en kloppen, ook wel tappen genoemd op meridianen in het lichaam. Anderen omschrijven het als acupressuur middels tappen.

Bij het toepassen van EFT wordt uitgegaan van de vooronderstelling dat bij de ervaring van alle ongewenste emoties er sprake is van een verstoring binnen het energiesysteem van het lichaam.

EFT toepassen

Korte affirmaties en het ondertussen tappen op vaste punten op het lichaam worden gebruikt om emotionele ladingen te neutraliseren. EFT werkt met een basis protocol en kent een aantal vaste routines.

Het begint bij het lokaliseren en definiëren van de beperkende emotie. (De Set Up), dan het tappen volgens een vaste volgorde, dan de Gamut Procedure en als laatste opnieuw de volgorde tappen. Tegenwoordig wordt de Gamut Procedure bijna niet meer gebruikt en blijken zogenaamde Short Cuts te volstaan bij het loslaten van ongewenste emoties.

Op YouTube staan honderden filmpjes die je kunt kijken om de procedure te zien en zelf toe te passen. Er zijn variaties te vinden, maar over het algemeen worden vaste punten geadresseerd.

 • de wenkbrauw
 • naast het oog
 • onder het oog
 • onder de neus
 • de kin
 • het sleutelbeen
 • onder de arm

De Set Up wordt gedaan op het “karate” punt of op de score spot, net onder het sleutelbeen. Soms wordt er ook getapt op de schedel. Zie de volgende afbeelding voor de reguliere EFT punten

EFT punten

EFT zelf toepassen

EFT leent zich prima als zelf hulp tool. Je kunt er dus rustig mee aan de slag om zelf te ervaren hoe het werkt en werken aan emotionele vrijheid. Zo kun je tappen op ongewenste gevoelens als, angst, pijn, verdriet, spanning, stress, frustratie en boosheid. Je kan EFT ook uitproberen bij fysieke problemen als hoofdpijn, rugpijn en andere klachten. Probeer het gewoon en ervaar het verschil.

Zoals bij alle methodieken voor zelfhulp blijft het raadzaam om een ervaren therapeut te raadplegen bij hardnekkige psychische klachten evenals een specialist bij medische problemen. EFT is vooral bedoeld als een totale revisie bij onrust, veroorzaakt door negatieve emoties en niet als vervanging voor reguliere hulpverlening. Met EFT heb je een protocol dagelijks je emotionele te verzorgen. Net als je tanden poetst om je gebit te verzorgen..

EFT Manual

Een uitgebreide manual over EFT, de achtergronden en de toepassingen kun je hier gratis downloaden.

pic28

 

 

  Comment Section

  1 reactie op “Hoe werkt EFT


  Door Annemarie op 12 april 2017

  Interessante info op de site! Waar kun je de EFT manual downloaden?
  Alvast bedankt.

  Plaats een reactie


  *