Page content

Voice Dialogue faciliteren

Voice Dialogue faciliteren

Voice Dialogue en het faciliteren van deelpersonen.

Algemene tips om het werken met delen tot een succes te maken.

Een deel is een minipersoonlijkheid

Wanneer je in gesprek gaat met een deelpersoon, ga je in gesprek met een uniek mens. Dit mens heeft een eigen karakter, een eigen identiteit en een eigen wereldmodel. Wanneer je in gesprek gaat met een echt mens, is rapport opbouwen essentieel wil de persoon zichzelf laten zien. Zo is het ook met een deelpersoonlijkheid.

Positieve intentie

Een deel heeft altijd een positieve intentie voor het geheel. Soms kunnen we de positieve intentie moeilijk waarnemen, bijvoorbeeld wanneer een deel bijzonder destructief is. Een voorbeeld: een deel wil eigenlijk niet leven, wanneer er dood is, is er geen lijden meer.

Helderheid tegen wie en over wie je praat

Het vereist in het begin een beetje discipline om dit in de gaten te houden. Spreek je tegen een deel dan spreek je tegen dat deel in de tweede persoon enkelvoud. Je spreekt dit deel dus aan met “je”, “jij” of “u”.

Je spreekt over het zelf/ego in de derde persoon enkelvoud. Je spreekt dus over “hij” of “zij”.

Waarmaken van gedane beloften

Wanneer je werkt met een deelpersoonlijkheid is het de kunst om andere delen niet te laten interveniëren. Dit vergt oefening en de beste manier om het proces te bewaken is mee te stromen met de energie van de cliënt. Je voelt de energie verschuiven wanneer een ander deel het proces verstoort. Beloof het deel dat je straks even bij hem terug komt. Kom deze belofte altijd na!

Voice Dialogue: Communicatieve transformatie. Wanneer je door een goed gesprek, vanuit rapport, een deel spontaan meekrijgt om de reikwijdte van zijn gedrag te veranderen, zal de verandering steviger zijn. Het deel voelt zich niet gemanipuleerd of gedwongen.

Leidraad voor een sessie

Geen Routeverplichting

Om de communicatie tijdens een sessie beter te laten verlopen, kan een leidraad handig zijn. Deze leidraad helpt je als het ware door de sessie heen. Het is echter geen strenge routeverplichting. Houdt de structuur in je achterhoofd terwijl je intuïtief met een deelpersoon in gesprek bent. Wanneer je geen of weinig specifieke ervaring hebt in het werken met delen, adviseer ik je om je eerst de structuur van de sessie eigen te maken. Ga er dan mee spelen en vind je eigen wegen. In de praktijk is het nuttig gebleken in een bepaalde volgorde te werken.

1.         Laat de cliënt zich een voorstelling maken van het deel. Hoe ziet het deel eruit? Welke houding heeft dit deel? Staat het, ligt het of zit het op een stoel? Wanneer de cliënt een beeld van het deel heeft, vraag dan waar in de ruimte dit deel een eigen plek heeft. Laat de cliënt zich fysiek naar die plek begeven en geef de tijd om de energie, houding en sensaties helemaal te ervaren. Sta je daar goed? Welke neiging voel je? Wil je bewegen? Wat voel je in je lijf? Wat gaat er door je heen? Hoe is het om hier nu te zijn? Maak kennis met het deel.

2.         Energetisch afstemmen. Stem energetisch af op de veranderde energie van de cliënt, ervaar rustig hetgeen op je afkomt. Dit laat je in jezelf ontstaan, zonder het helemaal te worden. op deze manier schep je een referentiekader, om de juiste toonzetting te vinden voor optimaal rapport

3.         Hierna onderzoek je het deel. De essentie van het deel zelf, de relaties met het zelf (intenties) en de relaties met andere mensen. Je kunt onderzoeken of het ego het deel kent, wanneer het zoal in het leven van de hoofdpersoon aanwezig is, wat zijn functie in het leven van de hoofdpersoon is. Hoe kan het zelf weten dat dit deel aanwezig is? Wat maakt dat je dat zo doet. Welk positief effect beoogt het voor het zelf?

4.         De relatie met de omgeving. Dit is de relatie die het deel heeft met andere mensen, dieren en dingen. In feite doe je een ecologische check. Welk effect heb je op de omgeving? Is dit ook wat je werkelijk wilt? Weet het ego wel dat je dit doet?

5.         In deze stap ga je een beetje voor helderziende spelen. Je gaat het deel vragen of het weet wat andere delen van hem vinden. Veel therapeuten misbruiken deze stap om te moraliseren. Wanneer het deel geen idee heeft, sla deze stap over.

6.         Nu is het moment om het deel te vragen naar zelfinzicht. Vaak heeft zelfinzicht al een transformerend effect. Hoe vind je dat je je werk doet? Is er verbetering mogelijk? Hoe zie je de toekomst?

7.         Afronding. Inmiddels heb je alle informatie verzameld en heb je het deel geholpen aan het nodige zelfinzicht. Vraag of het nog wat toe te voegen heeft. Je kunt het deel vragen wat het van het zelf nodig heeft.

8.         Ga terug naar de gewaar ego positie en vat het gesprek samen met het gewaar ego. Herken je dit in je dagelijks leven? Wat doet dit met je?

We kunnen op veel manieren werken met sub persoonlijkheden; herkaderen, onderhandelen, Up Chunken naar hogere intenties, of transformatie door gesprekken. In essentie zijn alle methodieken krachtig.  Het verschil met andere methodieken is dat Voice Dialogue nooit vertrekt vanuit de intentie om te sturen op delen, deze te moraliseren of de laan uit te sturen.

Comment Section

0 reacties op “Voice Dialogue faciliteren

Plaats een reactie


*