Page content

Dwangneurose, wat is het eigenlijk?

Dwangneurose, wat is het eigenlijk?

Dwanghandelingen (compulsies) zijn activiteiten die mensen herhaaldelijk uitvoeren om de angst of schuldgevoelens te verminderen die veroorzaakt worden door hun dwanggedachten (obsessies).

Een dwangneurose ofwel dwangstoornis wordt ook wel Compulsief Obsessieve Stoornis (COS) of Obsessief Compulsieve Stoornis (OCS) genoemd.

Een dwangstoornis kan al op vroege leeftijd ontstaan. Vaak wordt het in eerste instantie niet door de ouders herkend. Het kan zijn dat ouders en andere familieleden betrokken worden bij de dwanghandelingen (bijvoorbeeld kleding vaak laten wassen). Op dat moment kunnen de ouders de klachten herkennen.

Als mensen in een levensfase komen waarin veel van ze geeist wordt zoals het straten van een studie, op zichzelf wonen, de eerste serieuze relatie, zelfstandig gaan wonen, voor het eerst een serieuze relatie aangaan, is de kans groter om een dwangstoornis te ontwikkelen.

Dwangrituelen

De ernst van de klachten kan nogal verschillen. Als je lichte klachten hebt kan je nog wel redelijk functioneren. Je kan je werk doen of je studie volgen. Bij zeer hevige klachten ben je geheel overgeleverd aan de angst en dwangrituelen.

De dwangklachten gaan niet vanzelf over en stressvolle gebeurtenissen maken doen de klachten verergeren.

De dwang wordt veelal in stand gehouden door het uitvoeren van dwanghandelingen. Je vermijd bijvoorbeeld situaties die de angst oproepen.

dwanghandelingDoor de dwanghandelingen worden uitgevoerd om de angst te laten verminderen of verdwijnen. Het blijkt echter dat op lange termijn de dwanghandelingen juist de dwanggedachten versterken. De gedachten worden hierdoor namelijk steeds weer bevestigd.

Oorzaken

De volgende oorzaken kunnen leiden tot het ontwikkelen van dwanggedachten:

 • Opvoeding; Als een kind opgroeit in een emotioneel onveilige omgeving, bijv een omgeving waar te weinig aandacht is voor de gevoelens van het kind. Ook als de ouder juist veel aandacht hebben en daardoor te kritsch of veeleisend zijn, kan de oorzaak zijn van het ontwikkelen van angst
 • Jeugdervaring/langdurige stress; Stressvolle gebeurtenissen of jeugdtrauma’s kunnen voor langdurige spanning zorgen. Dit kan er veel later toe leiden dat de angst omhoog komt.
 • Ingrijpende gebeurtenissen; Zowel negatieve – als positieve gebeurtenissen zoals scheiding, dood, scheiding, verhuizing, promotie. Door de veranderingen kan het zelfvertrouwen en het gevoel van veiligheid afnemen
 • Lichamelijke veranderingen; Bijvoorbeeld , zwangerschap, operatie.
 • Erfelijkheid; als één van de ouders soortgelijke klachten heeft dan is de kans om een dwangstoornis te ontwikkelen groter.

Dwangneurose

Dwangneurose kenmerkt zich door obsessies (dwanggedachten) en/of compulsies (dwanghandelingen).

Bij een dwangstoornis ontstaan de angsten door je eigen gedachten of gewaarwordingen in je eigen lichaam.

Dwangklachten omvatten dus twee begrippen: obsessies (dwanggedachten) en compulsies (dwanghandelingen).

Sommige mensen hebben alleen last van dwanggedachten, andere mensen hebben ook last van dwanghandelingen. Ze voelen zich gedwongen om bepaalde handelingen steeds opnieuw uit te voeren. Deze dwanghandelingen worden vaak vooraf gegaan door dwanggedachten.

Obsessies (dwanggedachten)

Dwanggedachten zijn steeds terugkerende – , ongewilde – en storende gedachten die lang aanhouden. Door deze gedachten ontstaat veel angst en spanning.

Je weet dat de gedachten niet reëel zijn, maar toch kan je deze niet van je afzetten.obsessief compulsieve stoornis
Er zijn zeer veel onderwerpen waar mensen met een dwangstoornis bang voor kunnen zijn. Je kan bang zijn voor brand in je huis en daardoor denk je constant dat je het gasfornuis wellicht niet hebt dichtgedaan. Als je het huis uitgaat ga je daarom weer terug naar de keuken om te checken of je het gas hebt uitgedaan.

Om de angst weg te krijgen kan je in je hoofd een aantal rituelen afwerken om deze zogenaamde ‘verkeerde’ gedachten te neutraliseren. Daardoor vermindert de spanning op korte termijn, maar op langere termijn krijg je juist meer last van angsten omdat je, dwanggedachten keer op keer bevestigd worden.

Compulsies (dwanghandelingen) 

Dwanghandelingen worden steeds uitgevoerd om de angst en schuld te verminderen die door de dwanggedachten zijn ontstaan.

Sommige dwanggedachten loken dwanghandelingen uit. Zolas hierboven al beschreven, ga je absurt veel keren controleren of de gaspitten nog openstaan. Ondanks dat je het net gecontroleerd hebt ga je het nogmaals checken. Dit is het gevolg van de angst dat er brand in je huis ontstaat. u geen rust meer.

Door hier continue aan  toe te geven, vertrouwt je jouw eigen waarneming niet meer en kom je terecht komen in een vicieuze cirkel van controledwang.

Een andere veel voorkomende dwanghandeling is smetvrees ofwel, het continue moeten schoonmaken en poetsen en wassen (wasdrang). Dagelijks kan je hier uren aan besteden en krijgen andere zaken, zoals partner, gezin of werk, te weinig aandacht.

  Comment Section

  0 reacties op “Dwangneurose, wat is het eigenlijk?

  Plaats een reactie


  *