Page content

Soorten dwangneurose

Een dwangneurose (Obsessief Compulsieve Stoornis) kan op zoveel verschillende manieren tot uiting komen. Als je het nader beschouwd kan je de dwangneuroses in een aantal categorieën verdelen

Teldwang

Alles draait om getallen bij de zogenaamde teldwang. Alle bakstenen, strepen op het behang, plakjes cake, deuren etc. moeten worden geteld. Bij een teldwang is iemand geobsedeerd door getallen en het tellen van allerlei alledaagse zaken. 

Schoonmaakdwang

Bij schoonmaakdwang moet de patiënt zichzelf en zijn omgeving schoon houden. Door de neurose wordt dit echter sterk overdreven. Handen worden veel te vaak gewassen en de kamer moet elke dag weer van boven tot onder schoon gemaakt worden.Hieronder zit vaak een angst voor bacteriën of angst om ziek te worden 

Herhalingsdwang

Alles continue herhalen. De deur bijvoorbeeld opnieuw controleren ook al is hij enkele minuten geleden dicht gedaan. Meerder keren teruggaan naar de keuken om te checken of het gas uit is. Steeds weer controleren of de auto wel afgesloten is. Wanneer iemand met zo’n dwangneurose zich afvraagt of de deur wel dicht zit dan begint de dwanggedachte te overheersen waarna hij of zij de deur opnieuw zal controleren.

Controledrang

Bij controledwang is de patiënt bang om de controle over iets te verliezen. Mensen met een controledwang zijn de hele dag bang voor een gevaarlijke ramp. Ze zullen bijvoorbeeld elke dag kijken of alle apparaten uit standby staan omdat dit brand kan veroorzaken. Zo wordt ook water in de vuilnisbak gedaan uit angst voor brand. Bij een controledwang wordt alles overmatig geïnspecteerd.

    Comment Section

    0 reacties op “Soorten dwangneurose

    Plaats een reactie


    *