Page content

Claustrofobie

Claustrofobie

Claustrofobie is een specifieke fobie, ook wel een enkelvoudige fobie genoemd.

Het woord claustrofobie is afkomstig van het Latijnse woord “claustrum” (gesloten ruimte) en het Griekse woord “phobia” (angst).

Claustrofobie betreft de specifieke angst om vast te zitten of opgesloten te raken en komt in veel gradaties en omstandigheden voor.

Ongeveer 10% van de bevolking heeft een milde tot matige vorm van claustrofobie en ongeveer een kleine 4% heeft ernstige claustrofobie.
Bij circa 33% van de mensen met claustrofobie begint de angst in de kinderjaren.
De gemiddelde ontstaansleeftijd van claustrofobie ligt rond het twintigste jaar .
Meer vrouwen dan mannen ervaren deze stoornis.

Claustrofobie kan zich ontwikkelen door middel van een onaangename traumatische gebeurtenis, zoals opgesloten zitten in een kleine ruimte, waarbij vaak de persoon in paniek is geraakt.
Deze reactie wordt dan gelinkt in uw brein aan de omstandigheid waar u toen in verkeerde.
Uw brein is een overeenkomst gaan creëren tussen het in een kleine ruimte verkeren en een angstig/bang gevoel.  Een omstandigheid waar u totaal geen controle over heeft.

Elke keer dat u op een plek komt waar u herinnerd wordt aan deze onaangename traumatische gebeurtenis zal uw brein direct deze situatie aan de claustrofobische reactie gaan linken.
Uw lichaam vind dit niet fijn en wil u beschermen van deze angst of pijn, waardoor u weg zult gaan van de omstandigheden waar u zich op dat moment in verkeert.

Wat zijn de symptomen van claustrofobie?

 • Je bent bang in kleine ruimten
 • Je durft de deur nooit op slot te doen van de ruimte waar je in zit.
 • Je weet dat je dit ooit eerder hebt meegemaakt. Je weet alleen niet wanneer en waar en hoe.
 • In een kleine ruimte wordt je angstig, kortademig, je krijgt hartkloppingen, je kunt misselijk worden, je begint te zweten, je staat te trillen op je benen en je raakt in paniek omdat je niet weg kunt of het gevoel hebt dat je niet weg kunt. Je kan ook alst krijgen van hyperventilatie
 • Het kan zelfs gebeuren dat je als het ware “bevriest”. Je reageert niet meer op invloeden van buitenaf en bent als het ware versteend of compleet verlamd.

Situaties waarin claustrofobie kan optreden?

 • In een auto
 • In een lift
 • In een tunnel
 • In een vliegtuig
 • In een penbare toilet
 • In een winkelcentrum
 • In een bioscoopzaal
 • Tijdens een feestje waar veel mensen aanwezig zijn
 • In feite geldt het voor alle gebouwen of ruimten waarbij u het gevoel heeft dat u hier niet direct uit kunt

Als u enigszins claustrofobisch bent en u kunt bepaalde situaties mijden, dan kunt u een goed leven leiden zonder al teveel beperkingen.
Hebt u een echte fobie dan wordt het leven zodanig beperkt dat u geen tunnel, ziekenhuis, winkel of andere ‘eng’ gebouw in durft.
Als je hiermee rond blijft lopen doe je jezelf tekort, maar dat mag duidelijk zijn.

Niet alleen jezelf, maar ook mensen in je omgeving zoals vrienden, familie, collega’s of je gezin zullen lijden onder jouw aandoening.
Ze gaan langzaam aan rekening houden met jouw probleem en ze proberen je te begrijpen.
Dit wordt voor hen steeds moeilijker, ondanks dat ze je willen begrijpen en met je mee willen leven.

Dan kan je het beste hulp inroepen om deze angst te overwinnen.
Als je met deze klacht echter naar een therapeut gaat, zal de gemiddelde behandeling je veel geld en vooral veel tijd gaan kosten.

Vaak is de drempel om bij een psycholoog, therapeut of coach binnen te stappen voor mensen met claustrofobie erg hoog. Dit is eigenlijk jammer, want claustrofobie is in wezen gemakkelijk te genezen.

Wil je mee weten over de verschillende behandelmethodes kijk dan hier –> claustrofobie behandelingen

Onthoud vooral één ding! Je bent niet alleen!
Er zijn meerdere, zelfs duizenden mensen in Nederland die hetzelfde zijn als jij, die even onopvallend door het leven gaan en in het geheim een probleem hebben dat claustrofobie of engtevrees hebben!

Claustrofobie heeft raakvlakken met agorafobie, oftewel straatvrees. In ruimten waarin zich veel mensen bevinden, zoals een metro, kun je in paniek raken.

De oorzaak van claustrofobie ligt anders dan bij agorafobie.
Bij claustrofobie is het gevoel “niet weg te kunnen” de oorzaak om in paniek te raken en bij agorafobie is het gevoel “naar een veilige ruimte te willen” de oorzaak om in paniek te raken.

 

  Comment Section

  0 reacties op “Claustrofobie

  Plaats een reactie


  *