Page content

Fobieën

Fobieën

Fobieën zijn gedefinieerd in de reguliere gezondheidszorg als  irrationele en overdreven angsten voor objecten of situaties. Fobieën ontwikkelen zich gewoonlijk in de late kindertijd, adolescentie of  het vroeg volwassen leven in reactie op een angstaanjagende gebeurtenis of situatie.

Fobieën zijn de meest voorkomende psychische “stoornissen”. Veel meer vrouwen dan mannen worden getroffen door fobieën. Fobieën hebben gevolge voor mensen uit alle lagen van het leven en in elk deel van de wereld. Fobieën kunnen het leven van een persoon diepgaand beïnvloeden.

Soorten Fobieën

Fobieën behoren tot een grote groep van psychische problemen bekend als angststoornissen en omvatten: obsessief-compulsieve stoornis omvatten (OCD), paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis. Sociale fobie en situationele fobieën, zoals hoogtevrees of ruimtelijke angsten ontstaan in veel gevallen ongeveer halverwege de twintiger jaren.
De oorzaken van complexe fobieën, zoals agorafobie en sociale fobie, zijn onduidelijk. Soms komen fobieën in de familie voor. Fobieën zijn aanhoudende irrationele angsten. Hoewel de angst geen basis vindt in de huidige realiteit.

Symptomen van fobieën

 • Gevoelens van paniek
 • angst
 • snelle hartslag
 • kortademigheid
 • een overweldigend verlangen om de situatie te ontvluchten

Symptomen kunnwn wel meerdere uren aanhouden, maar meestal is er een piek na 10 minuten. Symptomen van fobieën kunnen interfereren met uw vermogen om te werken, te socialiseren en dagelijkse routines.

Therapie bij fobieën

Een van de meest gebruikte vormen van tharapie is de cognitieve gedragstherapie die steun geeft om meer controle te krijgen bij de symtomen welek worden veroorzaakt door een fobie. Bij angststoornissen gaat psychotherapie vaak gepaard met het voorschrijven van medicatie.

Ondersteunende therapie, zoals groepstherapie kan nuttig zijn.

In aanvulling op de conventionele geneeskunde, kunnen alternatieve behandelingen, zoals ontspanning en diepe ademhalingstechnieken helpen.

Goed nieuws voor mensen met een fobie

De meest recente ontwikkelingen binnen hulpverlening maken het mogelijk om binnen 1-3 sessies definitief aft te rekenen met een fobie. Een aanpak bij de oorzaak en niet het symptoom.

  Comment Section

  0 reacties op “Fobieën

  Plaats een reactie


  *