Controle, plannen of gewoon zijn?

Page content

article content

Controle, plannen of gewoon zijn?

Soms maak ik een grapje tijdens een bijeenkomst: “We hadden dit kader beter thuiskomen in jezelf kunnen noemen, maar dat zou vanuit een marketing perspectief wellicht heel wat minder klanten opleveren.”

Terwijl dat toch precies de omschrijving is die deelnemers achteraf geven: Heel vaak verrast zijn over de inzichten die worden bereikt met aangereikte materie.

Concrete en eenvoudig toepasbare oefeningen om even te stoppen met vechten en vluchten: Accepteren van huidige ervaringen en te blijven wat nu “realiteit” is..

Dat kan heel angstaanjagend zijn, dat weet ik uit persoonlijke ervaring.

“Alles ik buiten mij beleef,  is in eerste instantie geschapen binnen mijn representaties. Iedere poging om mijn leven anders te beleven buiten mijn projectie is daarmee per definitie kansloos.. “

Is dat vanuit eerdere ervaringen en omstandigheden lastig voor je?

Een verantwoordelijkheid jij en ik ontlopen op diverse terreinen: “Wetende dat er geen andere uitweg is”

Denken versus zijn

Onze mind gaat er onmiddellijk vandoor op momenten van ongemak, stress en ongewenste gevoelens: Kleine tegenslagen worden regelrechte rampscenario’s.

De criticus vindt in de minste tegenspoed direct bewijs voor onze meest belemmerende overtuigingen.

De controleur maakt direct plannen om uit het ongemak te komen en in de toekomst te vermijden.

De drammer begint deze uit te voeren en maakt alvast to-do lijsten.

Terwijl gewoon kunnen blijven bij wat er op dat moment is zoveel productiever kan zijn in onze groei en het realiseren van ons hart-verlangen.

Jezelf trainen in het overstijgen van overtuigingen die deze negatief beïnvloedt te toetsen aan een “absolute waarheid” is een essentiële skill wat je door training kunt vergroten.

Dan begint het zoeken “buiten onszelf” een minder vanzelfsprekend patroon te worden.

Een aantal tips om wakker te ZIJN en te blijven uit mijn eigen ervaringen:

Accepteren van wat is

Verwachtingen en vooropgestelde ideeën loslaten is een geschenk voor jezelf en jouw omgeving. Leer kijken naar het leven zoals het is en niet door de bril van je verwachtingen. Je komt daarmee in een zachte ruimt van acceptatie.

Onderzoek je overtuigingen

Ongemak wordt niet door je omgeving veroorzaak, veel meer door wat je gelooft over de wereld om je heen.

Byron Katie heeft een eenvoudige oefening bedacht om je te bevrijden van moeilijke en hardnekkige gedachten.

Wat is jouw antwoord op de volgende vragen?

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  3. Wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft? Hoe voelt dat en hoe reageer jij?
  4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte? Keer de gedachte vervolgens om.

Leer vertrouwen te hebben

Je huidige ervaringen zijn niet meer dan tijdelijk, zoals alle ervaringen. Ze zijn niet eeuwig. Als je merkt dat je gedachten afdwalen en je gevoelens als bezorgdheid en controleverlies ervaart.

Realiseer dat je huidige situatie voorbij gaat. Je mag vertrouwen op nieuwe ervaringen die je huidige behoefte aan voorspelbaarheid gaan overtreffen. Alles komt op precies dat moment wanneer het goed is voor jezelf en je omgeving.

Stop met anderen de schuld geven

Wayne Dyer zegt hierover: “Alle beschuldigingen zijn tijdverspilling. Hoeveel schuld je ook bij de ander legt, het zal jou niet veranderen.”

Het enige wat je bereikt is de focus bij jezelf weg nemen. Het verandert niet de innerlijke oorzaak van je verdriet en frustraties.

Geef ruimte aan je gevoelens

In plaats van controleren en beschermen om maar niet te voelen is het een cadeau als je de moed hebt om te blijven bij je gevoelens op dit moment. Door je emoties werkelijk de ruimte te geven, nemen ze af in hevigheid.

Wat voel je nu op dit moment? Blijf er een tijdje bij en doorvoel dat in je bewuste aanwezigheid.

Dat vergt soms veel moed en vertrouwen, hoop dat je realiseert:  Een snelle omweg bestaat niet..

Problemen bestaan niet, alleen denken

Onze dagelijkse realiteit is neutraal, het is wat is. Punt uit. Niets meer of minder. Ons denken daarentegen kan problemen veroorzaken.

Telkens als je beseft dat een probleem alleen kan worden veroorzaakt in je eigen hoofd: Kan je direct de hoop opgeven dat je daarmee een probleem gaat oplossen.

Connectie maken met je pure identiteit maakt opnieuw de creativiteit vrij om het anders te zien, beleven en aan te pakken..

Wat zijn de kern-kwaliteiten van een puur en onbeschadigd kind?

Welke kwaliteiten naast “kwetsbaarheid” ervaar je dan?

bekijk de wereld door de ogen van een kind

Om je op weg te helpen, die kwaliteiten zijn te omschrijven als: Puur, liefdevol, onschuldig, vreugdevol, magisch, verbindend, echt, oprecht, open en nieuwsgierig..

Blijf als een puur kind nieuwsgierig in je verlangen het mysterie op te lossen. Laat je gewoon verassen. Regelmatig de tijd nemen om je te verbinden met het pure kind in jezelf is daarnaast een vreugdevolle en helende ervaring.

Comment Section

2 reacties op “Controle, plannen of gewoon zijn?Door Diny op 9 november 2019

Interessant artikel. Het meeste zou ik willen omarmen maar… het lijkt mij wel fatalistisch/passief. Mouwen opstropen en het probleem te lijf gaan kan ook zeer helend werken is mijn ervaring.

Plaats een reactie


*