Hoe we leren en ook weer afleren

Page content

article content

Hoe we leren en ook weer afleren

Weet je nog hoe lastig het was om te leren fietsen? Hoe je geconcentreerd bezig was met evenwicht, trappen, remmen en sturen? Vast niet! En nu ik je deze vraag stel, gaat je herinnering wellicht terug na die eerste keer dat je op jouw fiets zat en je beseft: “Ik kan het!!”

Weet je nog hoe je moest oefenen om je veters te strikken? Je hardop de stapjes uitsprak: “Lusje maken.., door het vijvertje…enz”

Ga eens een moment terug in al je herinneringen: Je staat er gelukkig niet dagelijks bij stil , en toch…

Wat heb je gedurende je leven allemaal geleerd? Dat is bijna niet te bevatten nietwaar?  Echt alles waar je nu niet meer over nadenkt en gewoon beheerst, op de automatische piloot heb je een paar fases doorlopen..

Alles wat je voor de eerste keer moest oefenen was destijds lastig,,,

Het 4-stap leerproces laat zien hoe je patronen aanleert en afleert..

Onbewust Onbekwaam

De eerste fase is de fase waarin jij je (nog) niet bewust bent dat je iets niet kunt. Vergelijk het met autorijden. Er is een tijd geweest dat je niet wist dat je eerst iets moest leren om een auto te besturen. Je hebt er nog nooit over nagedacht.

Bewust Onbekwaam

Dan begin je te beseffen dat autorijden je veel vrijheid geeft en je besluit om dat te leren. De fase van bewust onbekwaam is een heel belangrijke, aangezien je hier ontdekt dat je iets te leren hebt. Terwijl je bewust bent dat je nog een hoop mag leren voordat je van je nieuwe vrijheid kan genieten. Je bent bewust onbekwaam.

Bewust Bekwaam

De derde fase is de fase waarin jij bewust gaat oefenen, het bewust bekwamen. In deze fase moet je nog volledig geconcentreerd bezig zijn met: Sturen, spiegelen, koppelen enzovoorts. Terwijl je ook nog op het verkeer mag letten.

Daarom kost het vaak nog energie. Als je vaker oefent, kost het steeds minder energie. Het wordt uiteindelijk heel gewoon voor je.

Jammer genoeg stoppen veel mensen in deze fase van een leerproces…. Ze proberen het een tijdje en vinden het lastig… Beginnen met twijfel: “Dit is zo moeilijk, dat ga ik nooit leren!”

Echter zijn er juist ook veel mensen die gemotiveerd raken om nog meer te gaan leren als ze in deze fase zijn en extra gaan oefenen om het echt onder de knie te krijgen.

Onbewust Bekwaam

leren fietsenIn de laatste fase, onbewust bekwaam, kun je weer aandacht geven aan andere leerprocessen. Het gaat je gemakkelijk af. Hier hoef je niet over na te denken, want het gaat als vanzelf. Misschien ben je wel eens ergens naar toe gereden en ondertussen ben je met heel andere gedachten bezig dan rijden.

Om iets te leren zul je dus eerst door de fases heen moeten, waar je zult moeten verduren dat je iets nog niet kunt. Een zinvolle overtuiging in deze fase is:

Mislukking bestaat niet, alleen feedback

Soms zul je daarvoor ook vaardigheden moeten afleren. Je doorloopt dan als het ware de leerfasen in omgekeerde volgorde. Je bent onbewust bekwaam in een bepaalde vaardigheid, dus eerst zul je bewust onbekwaam worden van die vaardigheden die nog niet helemaal effectief zijn.

Vervolgens ga je in de fase van het bewust bekwamen nieuwe gedragsalternatieven toevoegen, zodat je uiteindelijk onbewust bekwaam bent in de vaardigheden en patronen die effectiever voor je zijn.

Bij afleren ga je van fase 4 naar fase 2 en bij aanleren van fase 2 naar fase 4.

Je kan alles leren!

Als je nu je leven en patronen onder de loep neemt… Welke mag je afleren en vooral: Welke mag je gaan leren/integreren?

Realiseer je dat je altijd in de laatste fase komt. Je investeert een tijdje in jezelf en mag bewust bekwaam leren. Geniet van leren, elke dag opnieuw.

Blijf leren: Falen bestaat niet, alleen feedback.

Comment Section

0 reacties op “Hoe we leren en ook weer afleren

Plaats een reactie


*