Onderschat nooit de kracht van jouw verbeelding

Page content

article content

Onderschat nooit de kracht van jouw verbeelding

De bovenstaande titel is een suggestie waar jouw verbeeldend vermogen onmogelijk iets mee kan doen. Net zo goed als veel uitspraken die we vaak doen: “Ik wou dat mijn baas niet zo arrogant was”, “Ik zou willen dat ik niet in deze stad woonde”, “Ik wou dat ik niet zo’n rot baan had”, zijn hiervan voorbeelden.

Ik zal een ander voorbeeld geven: ” Denk niet aan een gele citroen“.  Je zult eerst een beeld van een gele citroen moeten maken, om er vervolgens niet aan te denken…

Jouw verbeelding laat simpelweg het woordje niet weg. Daarmee maken we het onszelf vaak onnodig moeilijk. 

Wat is jouw voorkeur voor richting: Van “de pijn weg” of “naar plezier toe?”

Als het gaat om emotionele drijfveren dan hebben mensen twee richtingen, of filters: Je wilt van pijn weg, of je wilt naar plezier toe. Afhankelijk van jouw voorkeur is er meestal een van de twee dominanter. Dat wil zeggen dat je of voornamelijk bezig bent om pijn te vermijden, of dat je vooral bezig bent met het op zoek zijn naar vreugdevolle momenten.

De voorbeelden van net zijn gebaseerd op “van de pijn weg” en dat doen de meeste mensen. Daarmee zijn zij voornamelijk bezig met datgene wat ze willen vermijden. En dus maken zij het zichzelf extra moeilijk. Door de negatieve formuleringen houden ze in stand wat ze niet meer willen. “Waar je vanaf wilt, gaat gebeuren.”

Geef instructies die je van de pijn vandaan helpen

Gebruik bij je verbeeldend vermogen altijd positief geformuleerde instructies (zinnen); zeg wat je wél wilt, wél denkt, wél droomt en wél verlangt. Gebruik de woorden waar je verbeelding iets mee kan: “Ik wil een inspirerende manager”,  “Ik wil in een leuke stad wonen”, “Ik wil een uitdagende baan die me past.”

Waar wil je van weg? Waar wil je naar toe?

Met behulp van de kracht van je verbeelding kan je jouw dromen, wensen en verlangens dichterbij halen.

Een vraag die je kunt stellen als je een verandering in je leven wilt is: “Wat is mijn gewenste situatie?”

Met andere woorden: Wat is je doelstelling? Wat wil je concreet bereiken? Als je daar geen idee bij hebt, hoe weet je dan of je het bereikt hebt?

Stel je zegt: “Ik ben niet gelukkig in mijn huidige baan.” Dan is dat je huidige situatie (HS). Deze vaststelling is voldoende.

Stel jezelf de volgende vraag: “Hoe wil ik het anders?”  Het antwoord op deze vraag is dan je gewenste situatie (GS).

coachmodel

De kracht van jouw verbeelding gebruiken

Nu je weet wat je nastreeft kan je jouw verbeelding gaan gebruiken door je voor te stellen hoe dat er uit ziet.

Sluit je ogen en concentreer je even op je ademhaling.. Zie jezelf op je werk, terwijl je daar gelukkig bent.. Kijk eens naar je omgeving.. Hoor de geluiden die je hoort…en voel hoe je je voelt… Merk op hoe jouw collegae en managers met een plezierige manier met je omgaan. Diep van binnen voel je hoe fijn het is om hier te werken.. Je kunt de geluiden sterker maken… De kleuren feller.. Je gevoel nog sterker maken en daarvan genieten.

Op deze manier kun je verbeelden hoe jouw gewenste situatie eruit ziet. Je vermijdt ermee dat je blijft hangen in je huidige situatie en beperkende emoties die daarbij omhoog kunnen komen. Hoe erg je het allemaal vindt.

Als je een vervelende situatie wilt veranderen, begin dan met te verbeelden hoe jouw gewenste situatie eruit ziet. Maak dat beeld zo krachtig mogelijk. Beantwoord dan de volgende zoekvragen:

  • “Wat houdt mij tegen om vanuit mijn HS naar mijn GS te komen?
  • “Wat heb ik nodig om deze belemmeringen weg te halen?”
  • “Welke capaciteiten of vaardigheden moet ik inzetten, verder ontwikkelen om naar mijn GS te komen?”

Je bent door het beantwoorden van deze vragen je overtuigingen en filters aan het voorbereiden op een verandering van denken. Een verandering van denken betekent een verandering in overtuigingen.

Je bent nu op de hoogte van de magische werking van je verbeelding. Gebruik het thuis, op je werk: om plannen te maken en om doelen te stellen. Succes!

Comment Section

0 reacties op “Onderschat nooit de kracht van jouw verbeelding

Plaats een reactie


*