Paard en ezel als katalysator in systemisch werk

Page content

article content

Paard en ezel als katalysator in systemisch werk

Herken jij dat ook? Van die hardnekkige gewoonten waar je last van hebt maar die je niet zomaar verandert? Of gevoelens die je lastig vallen maar waar je werkelijk de herkomst niet van snapt?

Je wilt wel veranderen, maar elk aanknopingspunt lijkt dood te lopen…

In mijn werk als trainer en coach begon ik ooit met mentale ‘trucjes’ om mensen naar hun gewenste situaties te loodsen; om er al snel achter te komen dat diepgaande verandering begint met ‘meesterschap over je lichaam’.

En al meer dan 40 jaar liep ik zij aan zij met een dier dat dit vermogen geperfectioneerd heeft: Equus. Ik gebruik dit verzamelwoord dat de diersoorten paard en ezel (én zebra) omvat, waarmee ik beiden intensief werk in mijn trainingen en coaching.

Het paard zocht de verste uithoek van de bak op. Bij de uitgang. Zijn kont naar de mensen toe gericht. Hyper alert en zenuwachtig, klaar om elke mogelijkheid om te vluchten te benutten. Dit ken ik ook zo goed, en mijn moeder ook”, zegt ze met verwondering. Uit beleefdheid blijf ik op feestjes, maar alles in me wil eigenlijk weg. Tja, dat is wat het paard me laat zien”.

Denken versus voelen

equuscoaching3Ons denken problematiseert ons leven regelmatig. Ons hoofd ‘doet maar wat’ in veel gevallen en heeft zuiver nadenken verruild voor een kruiwagen springende kikkers: Gedachten die ons te pas en te onpas kritiekloos komen irriteren en belemmeren in onze doelen.

Ons voelen is ook al niet zo zuiver meer, wie is nog werkelijk in staat het verschil tussen boosheid en frustratie te vertellen? Weten we nog wat het doel van voelen eigenlijk is? En hoe raken we in ons leven voorbij altijd terugkerende emoties?

Voor mij was Equus mijn leven lang al een vanzelfsprekendmeester in het hanteren van gevoelens. Het gehalte ‘knuffelhormoon oxytocine’ stijgt (en is zelf belonend) zodra wij in de buurt van Equus zijn. Dat is mooi meegenomen.

Nog belangrijker is haar eenvoudige en uiterst werkzame wijze van gevoelens hanteren:

  • Voel: word je gewaar van het gevoel
  • Erken: word je bewust van het gevoel
  • Onderzoek: welke informatie huist er achter dit gevoel (actie, verlangen, behoefte)
  • Integreer: welk ander gedrag vraagt het gevoel nu van je?

Keer terug naar (nieuwe) balans met de opleiding systemisch coaching

Equus is uitmuntend uitgerust voor haar leven in een open terrein, als sociaal kuddedier, waarop nu en dan gejaagd wordt. Een merrie in de kudde gaat als volgt de 5 stappen door:

Ze graast, hoort een nieuw geluid, haar lichaam spant zich in een reflex aan, ze vindt razendsnel de boodschap ‘ren weg!’, rent weg met de kudde, en als de behoefte aan veiligheid is ingelost, graast ze er weer lustig op los…volkomen ontspannen.

equuscoaching2Wat wij mensen vaak doen na stap 1 of 2, anders dan Equus, is ‘het maken van verhalen’ rond een gevoelige situatie. We vertellen het aan diverse andere mensen, rakelen steeds de emotie weer op, zonder dat die tot een effectieve afronding of gedragsverandering komt.

Steeds wanneer wij voorbij schieten aan onze primaire gevoelens, door er andere emoties overheen te plaatsen (bij voorbeeld ik ben boos, maar toon verdriet), of wanneer we niet de boodschap achter het gevoel oppikken, raken we verder af van wie wij zijn. We spreken dan van secundaire gevoelens.

Daarnaast hebben we nog tertiaire gevoelens: ontstaan door de identificatie met iemand anders uit je familie- of organisatiesysteem. Ze geven vaak een gevoel van ‘onmacht’, hopeloosheid of radeloosheid. In mijn praktijk hoor ik dan zeggen “Ik heb hier al zo vaak aan gewerkt en krijg er maar geen vat op” of “Ik snap werkelijk niet waar dit vandaan komt”. Hier komt de kracht van Equus uitermate van pas!

Het paard leek ineen te zakken, het oogde ineens lood- en loodzwaar, alsof het een veel te zware last droeg. Langzaam liep de ruin naar de 4e generatie vrouwen. Daar ging hij liggen. Aan het einde van die rij vrouwen. “Ik zou ook willen liggen”, zei de moeder, “ik ook”zei de oma, en “ik wil bij mijn overleden moeder zijn”, zei de overgrootoma en huilde de tranen van het kleine meisje dat veel te vroeg haar moeder verloor. Zo keek de vrouw met de vraag waar haar eeuwige onrust vandaan kwam, en zorg dat een ander iets overkwam, naar generaties vrouwen die de zwaarte en het lijden zó goed kenden.

In een sessie ‘systemische Equuscoaching” kom je met je vraag in een paddock te staan, met een (of meer) dier(en) loslopend. Er zijn menselijke representanten aanwezig.

Equus beweegt zich met verschillende functies in het veld, o.a.:

  • Signaalfunctie: Waar is de systeemdruk het hoogst, en moet een beweging tot een nieuwe balans leiden?
  • Representeren: Voor wie of wat staat Equus?
  • Interventie doen: Equus brengt daadwerkelijk beweging aan in het systeem.
  • Grote Geheel: de bedding maken voor het Veld waarin alles zonder enige veroordeling zichtbaar en erkend mag worden.

Omdat Equus zo ongelooflijk goed is in voelen en laten voelen, zet ik haar veelvuldig in. Het systemisch werk, o.a. opstellingen, kreeg een paar verdiepingen extra omdat we in de vrije natuur werken. Synchroniciteit, congruentie en bewustzijnsontwikkeling gaan hand in hand in de natuurelementen.

De kou doordringt soms alle botten, de wind die opsteekt net als er iets los gelaten mag worden, de buizerds die zich laten zien en die net een symbolische betekenis voor de vraaginbrenger blijken te hebben.

Ik ben een “Equusvrouw” in het diepst van mijn zijn

Met mijn jarenlange systemische coaching verbind ik de kracht van deze twee werelden in mijn 14-daagse “Opleiding Systemisch Werk met Equus (OSWE)”. Een sterk ervaringsgerichte, doelgeleide opleiding waarin je naast je persoonlijke dynamieken diepgaand werkt aan het ambacht van systemisch werk met paard en/of ezel.

Benieuwd naar deze opleiding?

Start van deze opleiding systemisch coachen met paarden en ezels: 22 april 2016. Omgeving Baarle-Nassau.

Drs. Maatje Bon

Tel. 06-21220405

Lees meer:

http://opleidingequuscoaching.weebly.com/oswe.html

6464921Helende kudde.

Paarden en ezels. Boodschappers

van het Wetende Veld.

Ieder een plek.

Een eerbiedigde orde.

Ieder neemt, op zijn tijd.

 

Comment Section

0 reacties op “Paard en ezel als katalysator in systemisch werk

Plaats een reactie


*