Wie ben je nou eigenlijk?

Page content

article content

Wie ben je nou eigenlijk?

In mijn overtuiging is een identiteitscrisis misschien wel het beste wat je kan overkomen. De belangrijkste keerpunten in mijn leven zijn altijd gepaard gegaan met het verschuiven, veranderen of uitbreiden van “mijn identiteit”.

Als je veranderingen in je leven nastreeft en daarin blijft falen, dan is de kans groot dat deze verandering niet consistent is met jouw overtuigingen over wie jij bent.

Vaak is een crisis nodig

De “midlife-crisis” is een welbekend voorbeeld van een identiteitscrisis. Wanneer mensen zichzelf associëren met jong en jeugdig en een stimulus ervaren met een nieuwe “oudere” identiteit (een eerste grijze haar, haarverlies, rimpels, enz.) staat de wereld op zijn kop.

identiteits crisisEr ontstaat angst en pijn voor een minder aantrekkelijke identiteit de komende jaren. En dus in een wanhopige poging om vast te houden aan een jonge identiteit, gaan ze dingen doen om te bewijzen dat de ze nog altijd jong zijn.

Meeste van ons hebben geen crisis nodig om te begrijpen dat we ons gedrag kunnen veranderen.

Maar het wijzigen van onze identiteit lijkt te bedreigend en  onmogelijk. De reden: Het breken met de belangrijkste opvattingen over wie we zijn geeft ons de meest intense pijn…..

Dat is verontrustend niet nietwaar?

Wie ben jij?

Wanneer je deze vraag onvoorbereid mag beantwoorden zal je waarschijnlijk met een abstract antwoord komen, of word je in een donker gat geworpen, omdat je er nooit goed over hebt nagedacht.

Misschien denk je: “Ik weet het niet en als ik het al weet wat schiet ik ermee op?”

Helder weten wie je bent geeft je een enorme voorsprong. Je kan al je gedragspatronen onmiddellijk beïnvloeden door het doen van de volgende oefening. I

Ik heb het meerdere malen mogen ervaren maar weet het ook nog niet  🙂 Misschien jij wel ?

Neem even een moment voor jezelf en neem een open en nieuwsgierige houding aan. Adem diep in en uit en vraag: “Wie ben ik?”

IK BEN… ________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Neem een moment om alle antwoorden die hebt gegeven te laten bezinken en ga dan door met de volgende oefening. Stel je voor dat je een identiteitsbewijs zou maken dat zou weergeven wie je werkelijk bent, wat zou daarop staan vermeld? En wat zou je er niet op vermelden?

Zou er een foto staan? Zou je lichaamsmaten vermelden? een fysieke beschrijving? Wat je zoal bereikt hebt? Je emoties? Je overtuigingen? Je levens motto? Je capaciteiten?

Neem een moment om te omschrijven wat er op je identiteitsbewijs komt staan om je omgeving te laten zien wie je werkelijk bent.

MIJN IDENTITEITSBEWIJS

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Neem even de tijd om te waarderen wie je bent. Voel je de diepe emotie bij de erkenning? Als je identiteit pijn creëert bedenk dan dat wat je als identiteit betitelt, simpelweg datgene is wat gekozen hebt om je mee te identificeren. Je kunt dat in een oogwenk veranderen!

sandokanJe kan jezelf iedere dag opnieuw definiëren

Als kind besloot ik regelmatig om mijzelf opnieuw te definiëren. Soms was ik Sandokan en ik was sterker dan een tijger 🙂

Als ik een wedstrijd speelde op de tennisbaan was ik Björn Borg.

Ik leefde me helemaal in en gedroeg me precies als mijn rolmodel: Dronk dezelfde drank, had dezelfde zweetbandjes, imiteerde oer kreunen, kortom ik was mijn held. En al heb ik nooit Wimbledon gewonnen, heb ik best aardig leren tennissen.

Je kunt als volwassene altijd besluiten om jezelf anders te definiëren. De rem is een gebrek aan voorstellingsvermogen, of we geven onszelf geen permissie om een alter ego aan te nemen. In een onbegrensde identiteit kan je enorme hulpbronnen en kwaliteiten bevrijden.

Mijn opa

Mijn opa kon alles: Echt waar 🙂 Hij kon tekenen als geen ander. Liefhebben als geen ander. Hield van mij en nazaten. Was de verbinding tussen mij en mijn moeder (stiekem gepiept) Ideale vader? Nee natuurlijk niet.. Wie heeft een perfecte vader?

Iedere dag carnaval

Daarom vinden veel mensen carnaval zo leuk. We mogen dingen doen die we graag willen doen, welke tegelijkertijd inconsequent zijn met ons huidige zelfbeeld.

Op iedere dag van het jaar kan je besluiten om je “ware ik” te zijn en te leven. Je kan een identiteit aannemen die veel grootser is dan je begrensde identiteit. Veel meer dan je verleden en de etiketten die je jezelf hebt opgeplakt.

Maak een lijst van alle elementen van de identiteit die je graag wilt hebben. Wie zijn mensen die de kwaliteiten hebben die jij graag wilt? Neem deze mensen als voorbeeld. Stel jezelf voor dat je volledig samensmelt met deze nieuwe identiteit.

Stel je voor hoe je zou ademhalen. Hoe zou je lopen? Hoe zou je praten? Hoe zou je jezelf voelen?

Wordt weer opgewonden als een kind en beschrijf in detail de capaciteiten, overtuigingen en gedrag van de identiteit die je wilt zijn. Wie je vandaag besloten hebt om te zijn. Maak vervolgens een actieplan voor de toekomst. Welke acties ga je ondernemen overeenkomstig  je nieuwe identiteit?

Comment Section

0 reacties op “Wie ben je nou eigenlijk?

Plaats een reactie


*